Tre tips för att navigera i en kris

— med Amanda Soltanian, konsult på Lennox PR.


Kriser kan uppstå till följd av dramatiska världshändelser som naturkatastrofer eller krig, men de flesta kriser tar fart genom betydligt mer avgränsade situationer. Som när DN nyligen avslöjade att Socialdemokraternas lotteri använt sig av oetisk telefonförsäljning. I en tid där många duckar intervjuer med journalister och fruktar granskning väcks frågan: Hur kan man riskminimera när trycket är som högst, och hur navigerar man bäst genom krisen om den ändå uppstår?

Samla teamet och granska informationsflödet

– Under kriser ökar pressen på de som är ansvariga, vilket framför allt märks i sociala medier och i mailkorgen. Den akuta fasen av en kris är utmanande, men det gäller att behålla lugnet och förmedla förtroende. Samla gärna hela teamet eller krisgruppen och ställ in fokus på risker och skadebegränsning. Vad har faktiskt hänt? Vilken information är bekräftad? Vem har eller kan påverkas av olika utfall? Bedöm riskerna och se i första hand till att ingen befinner sig i fara.

Agera — och kommunicera hur ni gör det

– Vid en eskalerande händelse är det bra att snabbt signalera att ni arbetar med händelsen. Det är viktigt att ta ansvar – men bara för det man faktiskt har gjort fel. Undvik därför samtidigt fallgropen att spekulera i vad som hänt innan det är säkerställt. Genom att kommunicera att ni utreder händelsen och hur ni gör det, gör ni det tydligt att ni kommer att gå ut med ny information när det finns information att delge.

Ta stöd av en neutral aktör

– Hantera aldrig krisen helt på egen hand. Externa rådgivare erbjuder både ett utifrånperspektiv och en opartisk hållning, vilket gör att de inte tvekar att ställa de svåra frågorna som gör att man kan upptäcka saker som annars riskerar att förbises.


Vill du veta mer om hur vi arbetar med kriskommunikation? Kontakta gärna:

amanda.soltanian@lennoxpr.se, 076 788 99 03

Föregående
Föregående

Tre tips om hållbarhetsrapportering och kommunikation

Nästa
Nästa

Tre tips för att kickstarta pr-arbetet efter semestern