Tre tips om hållbarhetsrapportering och kommunikation

— med Laure Wade, vd på hållbarhetsbyrån Lawa.


De nya och kommande EU-direktiven har skärpt kraven på transparens och korrekthet, vilket också höjt dess status. Det underlättar i sin tur kommunikationsarbetet på flera sätt. De flesta kommunikatörer är vana att förhålla sig till finansiell information och de krav som omgärdar det. Med redovisningsdirektivet CSRD kan de nu förhålla sig till hållbarhetskommunikation på motsvarande sätt.

Håll ordning på vem som ansvarar för vad

– Redovisningsteamet ska förse hållbarhetschefen med korrekt underlag. Utifrån det ska hållbarhetschefen rekommendera åtgärder som ledningen får fatta beslut om. Kommunikationsteamet ansvarar sedan för att kommunicera såväl rapporteringen som hållbarhetsstärkande insatser och den effekt de förväntas få.

Du får kommunicera allt som kan ledas i bevis

– Kraven på transparens och jämförbarhet regleras i direktiven. Grundregeln i hållbarhetskommunikationen är enkel: Du får kommunicera allt som är sant och kan ledas i bevis. Det innebär att du får skryta om allt bra som företaget gör, så länge du inte skönmålar vilken effekt det får.

CSRD och Green Claim går hand i hand

– Så länge företaget har ordning på sin redovisning, hållbarhetsstrategi och dess påverkan på omvärlden kan hållbarhetskommunikationen bli Green Claim-säker. Den kontrollfråga du som kommunikatör alltid behöver ställa är om det ni påstår har stöd i er redovisning och analys (i praktiken i er dubbel väsentlighetsanalys).


Vill du veta mer om hållbarhetsredovisning och hållbarhetskommunikation? Kontakta gärna:

laure.wade@lawasustainability.se, 070 793 36 50

Föregående
Föregående

Tre frågor om strategi

Nästa
Nästa

Tre tips för att navigera i en kris